Van mama naar oma: ouder en wijzer

Van mama naar oma: ouder en wijzer

10 juni 2019 0 Door Irene

Uiteindelijk maken we het allemaal mee: naarmate je ouder wordt gaat je lichaam je tegenwerken. Je wordt eerder moe, je krijgt sneller pijn van dingen die je normaal dagelijks kon doen, en alles wordt steeds meer een uitdaging. Omdat we allemaal ouder worden is iedereen er gelukkig mee bekend en wordt er rekening mee gehouden – denk aan invalideplaatsen in de trein, ouderenkorting voor veel evenementen en treinreizen, omdat het nou eenmaal allemaal nét wat meer moeite kost dan voor jongere mensen. Je hebt je kinderen geleerd voor ouderen op te staan, dus je verdient het nu ook eens te ervaren van de andere kant. Toch kan het lastig zijn om te accepteren dat je niet meer alles kunt doen wat je ooit kon. Dat anderen zich aan jou aan moeten passen terwijl je zelf al zo gefrustreerd bent dat het allemaal niet lukt. Het is vervelend, maar onthoud: je kunt er niks aan doen! En er zijn hulpmiddelen die het allemaal een stuk makkelijker maken.

Hoe snel gaat het?

Iedereen komt uiteindelijk op een punt dat steeds minder dingen gaan, maar iedereen komt er wel met een heel andere snelheid. Dat ligt eraan hoeveel fysiek werk je je leven lang hebt gedaan, of dit belastend was of juist opbouwend voor je spieren, of je kinderen hebt gehad en hoeveel, en hoe je verdere gezondheid je leven lang is geweest. De een kan op zijn honderdste nog lekker naar de sportschool, de ander takelt rond de 50 al een beetje af.

En we begrijpen heel goed dat je het zo lang mogelijk uit wil stellen, dat gebruik van hulpmiddelen en het vragen om hulp van je naasten. Maar probeer realistisch te blijven! Als je elke dag pijn hebt is het het niet waard om te blijven strijden. Je kunt nog steeds een enorm  nuttig lid van de maatschappij zijn en gewaardeerd worden door anderen als je eerlijk toegeeft dat je af en toe een steuntje in de rug nodig hebt.

Hoe maak je het beter?

Misschien ben je nu dan eindelijk op dat punt aangekomen, of is er juist nog iets wat je tegenhoudt maar ben je tóch bij deze blog terecht gekomen. Er zijn natuurlijk kleine oplossingen zoals schrijfhulpmiddelen, een badzitje of een kruk voor in de douche, die alledaagse dingen al veel makkelijker maken. En misschien als je daarin minder belast bent red je het nog prima om je boodschappen te sjouwen. Maar steek je al je energie in precies handwerk zoals schilderen en breien blijft er juist voor de grote dingen weinig energie over. En dat is helemaal niet erg! Een rollator kopen kan dan een enorme uitkomst zijn. Het voelt misschien als opgeven, maar kunnen blijven doen waar je van houdt is het allerbelangrijkst. En jij bepaalt zelf hoe je je inspanning het liefste verdeelt!