Hoe zet je losse thee?

Hoe zet je losse thee?

29 november 2021 0 Door Irene

Losse thee maken is veel leuker dan thee te zetten met zo'n saai theezakje. Daarnaast is het een stuk gezonder door de stoffen die meer behouden blijven. Elke theesoort heeft weer zo zijn eigen manier van bereiding. Welke manieren dat zijn lees ik in dit artikel.

Hoe zet je losse thee precies?

Elk soort thee behoeft een andere bereiding. Waar dat mee te maken heeft, is het proces wat het theeblad heeft ondergaan tijdens de oogst. Daarom is het ontzettend belangrijk om rekening te houden tijdens het thee zetten met de watertemperatuur en hoeveelheid theeblaadjes dat je gebruikt. Zodra je hiermee goed oplet haal je het beste uit je thee. Daarom is het handig een waterkoker met een temperatuurmeter aan te schaffen die duidelijk het temperatuur van je water kan meten. Wanneer je rekening houdt met de temperatuur van het water kan je nog meer genieten van je kopje thee. Losse thee bestellen doe je heel makkelijk via verschillende webshops op het internet.

Waar komen zwarte, groene en witte thee vandaan?

De theeplant heet Camellia Sinensis en de teelt ligt meestal op berghellingen in een vochtig en warm klimaat. Landen waar theeteelt geschikt voor is zijn onder andere India, Sri Lanka, Japan en Kenia. De smaak die de thee afgeeft komt voornamelijk door de ligging van de plantage, bodemgesteldheid, seizoenen en klimaat. Hoe hoger de tuin ligt, hoe beter de kwaliteit van de thee. Zo heb je witte thee, wat meestal kostbaarder is dan andere soorten. Bij witte thee worden alleen de eerste jonge knoppen geplukt en worden gedroogd en lichtelijk gebrand.

Hoe zet je zwarte thee?

Een kopje zwarte thee zet je met een temperatuur van 90 graden. Zodra het water kookt op 90 graden doe de zwarte thee in een theezeefje en laat het tussen de 2 en 4 minuten trekken. Als je 1 kopje thee zet gebruik 1 schepje thee wat zo'n 2 gram is. Tip is om de theepot eerst om te spoelen met warm water.

Hoe zet je groene thee?

Groene theebladeren zijn niet geoxideerd zoals zwarte theebladeren en daarom moet je hiervoor nooit kokend water gebruiken. Als je dit doet, verschroeit het de theebladeren en verander je de smaak naar bitter en wrang. Laat het water dat je kookt afkoelen tot 70 tot 80 graden en doe dan de thee in een theezeefje en laat zo'n 2 tot 4 minuten trekken in het water. Ook hier geldt dat je 1 schepje thee moet gebruiken voor 1 kopje thee, wat zo'n 2 gram is.

Hoe zet je witte thee?

Ook hier geldt dat je het water na het koken moet af laten koelen tot 70 – 80 graden anders wordt de smaak van je witte thee bitter en wrang. Doe de thee na het afkoelen van het water in het kopje en laat het zo'n 8 minuten trekken. En ook hier weer voor 1 kopje thee, 1 lepeltje thee van 2 gram. Thee cadeau doen met verschillende soorten thee is uniek en heel leuk voor iemand die veel thee drinkt.