Je eigen baas zijn: Hoe werk je effectief?

Je eigen baas zijn: Hoe werk je effectief?

31 maart 2019 0 Door Irene

Heb jij je eigen bedrijfje en ben jij je eigen baas? Veel mensen zullen jaloers op je zijn. Maar deze mensen weten echter niet dat het zijn van je eigen baas soms best een uitdaging is. Want hoe zorg je er nou voor dat je effectief werkt, maar ook niet teveel overuren maakt? Zelf heb ik nu een aantal jaar mijn eigen bedrijfje. In deze blog deel ik mijn tips om effectief te werken als jij je eigen baas bent.

Een goede balans is alles

Als jij je eigen baas bent, herken je dit probleem vast wel. Er is altijd wel iets te doen en dit is soms best lastig. Want het is toch wel heel verleidelijk om na het eten nog even je laptop erbij te pakken en wat onbeantwoorde mails te beantwoorden. Probeer dit toch te laten! Het is echt enorm belangrijk om voor jezelf een goede balans te vinden tussen je werk en je normale leven. Wees echt streng tegen jezelf wat betreft werkuren. Probeer alleen tussen 9 en 5 te werken en neem regelmatig pauzes. Zet daarna ook gewoon de meldingen van je telefoon helemaal uit. Dan zie je niet dat er tientallen mails binnenkomen en zul je dus ook minder geneigd zijn om deze te beantwoorden. Waarschijnlijk zal je echt nog wel een paar keer de fout in gaan. Maar op den duur zul je merken dat het veel beter is voor je eigen rust als je strenge regels creƫert voor jezelf!

Verander af en toe van locatie

De kans is groot dat je thuis werkt als je je eigen baas bent. Vooral als je maar een klein bedrijfje hebt waarin jij de enige werknemer bent, dan zul je hoogstwaarschijnlijk geen kantoor hebben. Wees er wel van bewust dat het niet altijd goed is om altijd maar thuis te werken. Je zult vast wel merken dat je hier soms snel afgeleid raakt. Bovendien doet thuis je dan altijd denken aan werk en dat is natuurlijk ook niet altijd leuk. Probeer dus regelmatig van locatie te veranderen. Ga bijvoorbeeld eens bij een koffietentje in de buurt zitten. Dan ben je even onder de mensen en raak je ook niet in een sleur thuis. Wat ik zelf ook wel eens doe, is het huren van een vergaderzaaltje. Dit doe ik bijvoorbeeld als ik op een dag veel afspraken heb staan. In plaats van iedereen bij mij thuis uit te nodigen voor de afspraak, laat ik ze naar een vergaderlocatie komen. Afgelopen week reserveerde ik bijvoorbeeld een vergaderlocatie in Utrecht. Dit was voor elke afspraak een beetje centraal en dus makkelijk te bereiken. In de uurtjes dat ik geen afspraak had, kon ik hier rustig in stilte werken, dat was ook heerlijk!