Je baby wassen, hoe doe je dat?

Je baby wassen, hoe doe je dat?

16 januari 2019 0 Door Irene

Dus jij bent net mama geworden? Gefeliciteerd! Je bent hier omdat je op zoekt bent naar informatie over hoe je je baby nu het beste kunt gaan verzorgen. Daar komt een hoop bij kijken, dat weten we allemaal. In deze blog vind je de informatie die je nodig hebt om je baby goed te kunnen wassen. Hoe pak je het het beste aan? Wat voor spullen heb je ervoor nodig? Geen zorgen, ik help je erbij.

Hoe te wassen

Pasgeboren baby’s kun je het beste wassen met een sponsje, omdat er nog een overblijfsel van hun navelstreng is, en dat moet eerst dicht gaan. Na 3 weken kun je je kleintje wassen in de gootsteen. Daarvoor heb je een wastafel nodig die comfortabel is voor je baby. Dat betekent ronde vormen in plaats van rechthoekig, en geen uitstekende randen. Op deze manier kun je je baby makkelijk erin leggen. Doe er maar een paar centimeter water in, 6 tot 9 centimeter. Leg je baby er voorzichtig in en houd hem of haar vast terwijl je het water verder over je kleintje heen doet.

Waar let je verder op?

Het water mag absoluut niet te warm zijn! Zorg ervoor dat het water een beetje lauwwarm is, en dat de warmte ook goed verdeeld is over je wasbak. Als je je baby in je wasbak wast is er sowieso een kraan. Wordt je kleintje wat ouder, dan wordt hij of zij sterk genoeg om deze kraan open te draaien. Zorg er dus voor dat hij of zij dit niet kan of zou willen doen door het te ontmoedigen. Ook is het van levensbelang om nooit je baby alleen te laten in het badje, zelfs voor een paar seconden. Baby’s kunnen al verdrinken in 3 centimeter water. Verder kunnen baby’s van hoge badkamermeubels af vallen en zichzelf bezeren.

Het gebruik van middeltjes

Baby’s zijn gevoelig voor het gebruik van parabenen en andere troep. Als je dus je graag zeep wilt gebruiken voor het wassen van je kleintje, let hier dan goed op. Gebruik geen zeep met een geurtje of zeep die bubbels veroorzaakt. Ga voor een milde zeep die speciaal gemaakt is voor baby’s. Lotion na het wassen  is voor baby’s in principe niet nodig als je hem of haar goed droogt. Is het toch nodig? Ga dan voor een hypoallergene lotion, mocht je baby onverhoopt ergens allergisch voor zijn zonder dat je het weet. Veel plezier met het wassen van je nieuwe kleintje!