Een goede voorbereiding is het halve werk
Het lijkt nog een hele tijd te duren voor de examens weer beginnen. Maar als je dit jaar examenkandidaat bent, dan begint de stress heus al wel een beetje te komen. Want er is altijd dat ene vak waar je meer moeite mee hebt dan met de rest. Je kunt gaan leren tot je een ons weegt, maar als je de basis niet begrijpt, dan haalt dat allemaal niets uit. Examentraining kan je dan helpen om toch een voldoende te halen voor dat ene moeilijke vak. Je krijgt tijdens zo'n training net dat beetje extra uitleg dat je nodig hebt.
Zo'n training is voor iedere examenkandidaat geschikt
Want ook als je geen moeite hebt met een bepaald vak, kan het zijn dat je voor je vervolgopleiding een bepaald gemiddelde moet halen om toe te worden gelaten. En dat kun je soms niet helemaal zelf. Je hebt dan hulp nodig om goed te plannen en om prioriteiten te stellen. Want het is niet niks wat er allemaal op je af komt. Zeker wanneer je het gevoel hebt dat je hele toekomst afhankelijk is van de uitslag van dit examen, kan dat faalangst in de hand werken. Door op de juiste manier te plannen en deze plannen ook uit te voeren kun je het gevoel van faalangst flink verminderen. En dat biedt wel perspectieven voor je toekomst.
Een training voor je examen kost tijd en geld
Ja. Dat klopt. Maar wanneer je dit ziet als een investering in jezelf of in je kind, kun je er eigenlijk niet meer buiten. Want je moet het examen alsnog zelf doen, maar je hebt meer bagage, waardoor je beter zult presteren tijdens het examen. En dat maakt het echt de moeite waard. Ook wanneer je je kind aanbiedt om eens te informeren naar een goede examentraining kun je dat als argument gebruiken. Ook het feit dat er heel veel scholieren van dezelfde leeftijden, uit heel Nederland, naar deze trainingen komen, is voor je puber misschien wel een goed punt.
Want het is en blijft een puber
Dus je weet dat hij of zij het van jou niet zal aannemen als je probeert te helpen. Zeker in deze stressvolle examentijden. Je puber heeft dan juist behoefte aan contact met medepubers die in hetzelfde schuitje zitten. Dit zal maken dat je je puber ziet veranderen van een ongeïnteresseerde, norse slungel naar een geïnteresseerd, blij kind. Al zal je dat natuurlijk nooit toegeven. Ook niet na het slagen voor het examen.