Een epoxy vloer, want vlekken liggen op de loer

Een epoxy vloer, want vlekken liggen op de loer

22 juni 2019 0 Door Irene

Met de populariteit van gietvloeren, hebben de meeste mensen wel eens gehoord van een epoxy vloer. Epoxy vloeren zijn erg sterk, slijtvast en vloeistofdicht. Ze zijn dus ideaal voor ruimtes waar de vloer zwaar gebruikt wordt, of er veel met vloeistoffen gewerkt wordt. Met de nieuwe kleuren en speciale materialen die aan de epoxy toegevoegd kunnen worden, zien ze er bovendien ook erg hip en trendy uit.

Voor elke ruimte een passende gietvloer

Wil je graag een gietvloer, dan heb je de keuze uit verschillende soorten.

De bekendste soorten gietvloeren zijn een polyurethaan, of PU-gietvloer en een epoxy gietvloer. Een PU-gietvloer is het geschiktste voor woonruimtes. Deze gietvloer is wat zachter en elastischer en kan gecombineerd worden met vloerverwarming. Door deze eigenschappen wordt PU het meeste gekozen voor in huis.

Zoek je echter een nog sterkere en slijtvastere vloer? Dan is een epoxy vloer een betere keuze. Epoxy is wel tweemaal zo sterk als beton en erg slijtvast. Ideaal dus voor bedrijven, fabrieken en werkplaatsen, waar je met zware machines en materialen over de vloer moet.

Een epoxy vloer is ook geschikt voor plaatsen waar met chemicaliƫn of vloeistoffen gewerkt wordt. Epoxy is vloeistofdicht en wordt niet aangetast door de meeste soorten vloeistoffen. Sommige epoxy vloeren kunnen, na een juiste aanleg en afwerking, in aanmerking komen oor een Verklaring Vloeistofdichte Voorziening (de voormalige PBV-verklaring). Voor deze verklaring zul je de vloer ook af moeten werken met holle plinten, laat de aanleg dus aan een specialist over.

Schoonmaken is een fluitje van een cent!

Epoxy gietvloeren zijn niet alleen vloeistofdicht, maar ook naadloos. Dit ziet er natuurlijk erg mooi en strak uit, maar heeft bij het schoonmaken ook grote voordelen. Omdat de vloer naadloos is, zijn er geen vervelende randen en naden waar zich vuil op kan hopen. En omdat het vloeistofdicht is, kun je de vloer makkelijk schoonmaken.

Zo kun je deze vloer goed gebruiken op plaatsen waar er hoge eisen worden gesteld aan de hygiƫne. Door te kiezen voor epoxy hebben vlekken dus geen kans meer!

Een passende afwerking

Epoxy vloeren kunnen in verschillende kleuren gemengd en gegoten worden. Zo kan de vloer helemaal aangepast worden naar jouw smaak. Bij de afwerking kunnen er nog speciale eigenschappen toegevoegd worden aan de vloer. Zoals een antislip laag, elektrisch geleidende (ESD) vloer, of een geluiddempende laag.

In plaats van een hele epoxy vloer, kun je er ook voor kiezen om een bestaande vloer te coaten met epoxy. Zo kun je bijvoorbeeld een houten vloer, of beschadigde tegelvloer, beschermen met een dun laagje epoxy. De transparante epoxy kan het beste worden gemengd met een UV-stabilisator. Zo blijft de vloer mooi en kun je de originele vloerdelen goed zien.