Duurzaam wonen en werken? Check deze tips

Duurzaam wonen en werken? Check deze tips

8 augustus 2019 0 Door Irene

Groen wonen en werken is helemaal van deze tijd. Overstappen naar een duurzame woning of een groener kantoor is niet alleen beter voor de wereld, je ziet het ook terug in je portemonnee. Met de diverse stappen die je kunt ondernemen bespaar je namelijk behoorlijk wat geld. Veel mensen willen graag duurzaam wonen en werken, maar weten (nog) niet goed waar ze moeten beginnen. No worries: de Mama Company heeft de beste tips voor alle moeders (en vaders en tantes en opa’s en eigenlijk iedereen) verzameld die groener willen leven en die wat betreft hun werk en woning een steentje bij willen dragen aan een beter milieu.

Overstappen op groene energie

De eerste en misschien wel belangrijkste stap die je kunt nemen is het overstappen op groene energie. Tegenwoordig bestaan er aardig wat leveranciers van zowel particuliere als zakelijke groene energie. Of je nu gaat voor energie vergelijken MKB of wanneer je kiest voor zakelijke energie voor zzp’ers als ondernemende moeder: vergelijk altijd online verschillende leveranciers met elkaar om op die manier tot de beste deal te komen. Groene energieleveranciers halen hun energie uit natuurlijke bronnen, zoals water, zon en wind. Dergelijke bronnen zijn onuitputtelijk in tegenstelling tot de standaard grijze energie waar de meeste mensen nu nog gebruik van maken. Deze overstap is ook nog eens voordeliger; win-win situatie dus. Meer informatie hierover vind je op Minder.nl.

Kies voor waterbesparende toepassingen

Ook wat betreft waterbesparing kun je enkele stappen ondernemen op zowel kantoor als in je woning. Wist je dat er verschillende mogelijkheden zijn voor het opvangen en reinigen van regenwater? Gebruik een oude regenton om een eigen voorraad natuurlijk water te creëren, waarmee je al een stapje dichterbij een duurzame lifestyle komt. Daarnaast kun je kiezen voor een waterbesparende kraan op kantoor of een speciale douchekop waarmee je water bespaart. Dergelijke toepassingen beperken de hoeveelheid water die door de kraan komt. Ook bestaan er verschillende apps waarmee je een beter inzicht in je waterverbruik krijgt. Door je actuele waterstanden in te vullen zie je exact of je (nóg meer) kunt besparen en hoe je dat kunt doen.

Geef spullen een tweede leven

Tot slot is het in het kader van een duurzaam leven om beter om te gaan met spullen zoals meubels, kantoorartikelen, kleding, boeken et cetera. Waarom zou je items die nog prima een ronde mee kunnen weggooien? Er zullen ongetwijfeld andere mensen blij worden van spullen die je weg wilt doen. Breng ze naar de kringloop of verdien zelf een extra zakcentje via een verkoopsite. Als je toch groen bezig bent op deze manier kun je ook zelf het beste kiezen voor tweedehands of gerecyclede producten wanneer je op zoek bent naar iets ‘nieuws’. Een nieuwe laptop of telefoon nodig voor je bedrijf? Kijk eens tussen het refurbished aanbod van webwinkels waar je apparaten vindt die zo goed als nieuw zijn en voor een lagere prijs de deur uitgaan. Refurbished producten zijn namelijk tweedehands items die opgelapt zijn en die het goed doen. Minder geld kwijt voor iets waarmee je de plastic soup vermindert, wat wil je nog meer?