De voordelen van een houten knikkerbaan

De voordelen van een houten knikkerbaan

24 mei 2019 0 Door Irene

Als kind speelde ik heel veel met een houten knikkerbaan, dagen achter elkaar kon ik er zoet mee zijn. Ik was zo gefascineerd door die banen, door de bochten, door de tunnels, nooit was ik er op uitgekeken. De eerste baan die ik kreeg was een kleine, toen was ik volgens mij een jaar of twee, misschien drie jaar oud. Toen was de liefde voor dit speelgoed meteen geboren. Nu, vijfentwintig jaar later zit ik hier met mijn zoontje er weer mee te spelen. Het is en blijft en fantastisch stuk speelgoed met zo enorm veel voordelen.

Samen spelen

Het is ook gewoon een sociaal stuk speelgoed. Bij mij staat hij in de huiskamer op de grond. En dan ook zeer goed zichtbaar midden op de houten vloer. Daarom ga je er gemakkelijk bij zitten en gooit er af en toe een knikker in. Mijn vrouw speelt vaak mee, mijn ouders spelen zelfs vaak mee. Dat vind ik zo mooi aan dit speelgoed. Het heeft ook een sociale kant. Je speelt er echt samen mee, je bedenkt samen nieuwe banen, nieuwe bochten en nieuwe routes. Mijn zoontje en ik maken vaak een nieuw bouwwerk, die tekenen we dan eerst op papier en gaan deze dan bouwen. Dat overleggen, dat samen nadenken, iets samen doen, dat vind ik een enorm voordeel aan een baan voor knikkers.

Creatief en constructief

Ik merk aan mijn zoontje dat hij ook een stuk creatiever wordt. Hij denkt in oplossingen, maar komt ook weleens met iets heel nieuws. We hadden bijvoorbeeld laatst een tunnel bedacht met een bocht in het midden die wat vertraagde. Toen heeft hij bedacht dat de bocht naar beneden moest lopen om de snelheid erin te houden. Dat vond ik zo slim bedacht van hem. En je leert er constructief mee denken. Welke materialen passen op elkaar en bij elkaar? Welke verbindingen kun je waarvoor gebruiken? Is de baan te traag, moet er een snelle bocht in?

Duurzaam

Zelf ben ik veel bezig met de natuur en het klimaat. Ik scheid mijn afval en zet mezelf in voor goede groene doelen. Een houten knikkerbaan, gemaakt van duurzaam hout, vind ik een schitterende manier om mijn kind al spelenderwijs om te leren gaan met de toekomst van onze planeet. Ik vertel hem af en toe over de regenwouden en over het kappen van bomen. En hoe dat ook anders kan. Door met elkaar wat meer te letten op de natuur en zuinig om te gaan met de planeet. Beetje bij beetje komt het wellicht bij hem binnen. Dat hoop ik. In de tussentijd spelen we gewoon lekker samen door met de houten knikkerbaan!