Zo bewaar ik de rust binnen mijn mamacompany

Zo bewaar ik de rust binnen mijn mamacompany

30 mei 2019 0 Door Irene

Soms voelt het alsof je meerdere banen tegelijk aan het balanceren bent als werkende moeder. Zo ben je ten eerste een moeder voor je kinderen. Daarnaast ben je een geliefde van je partner, een baas op werk en een schoonmaker in huis. Natuurlijk helpt mijn man van tijd tot tijd wel met het huishouden, maar ik merk dat ik het toch vaak “wel even snel zelf doe”. Op den duur voel je je uitgeblust, gestresst en wil je gewoon even niets. Mijn blog vandaag draag ik op aan alle werkende moeders die zich zo wel eens gevoeld hebben. Daarom vertel ik je ook hoe ik de rust bewaar binnen mijn mamacompany en daardoor ook thuis!

Werken met overzichtelijke planningen

Net zoals veel moeders maak ik altijd planningen en “to-do” lijstjes. Persoonlijk kan ik er ook slecht tegen wanneer ik al een dagplanning in mijn hoofd heb en vervolgens wordt het door iemand anders helemaal omgegooid. Meestal heeft mijn partner dan een heel ander plan voor het weekend dan ik voor ogen had. Dat is natuurlijk prima, begrijp me goed. Ik moet dan alleen even een telletje het verwerken, wennen aan de verandering in het schema en dan pas ik me aan. Ik heb met andere woorden even een moment nodig. Daarom werk ik tegenwoordig met overzichtelijke planningen, zowel thuis als op werk. Thuis heb ik een mooi whiteboard opgehangen op een centrale locatie in huis. Dat is in ons geval de gang. Daarin heb ik per dag de belangrijkste gebeurtenissen/afspraken genoteerd. Hierdoor weet iedereen in huis voordat ze de deur uitgaan wat ze te wachten staat.

Op werk heb ik het natuurlijk op een andere manier vorm gegeven. Sindskort heb ik wat personeel in dienst. Dat is ontzettend leuk (want het gaat dus goed!), maar tegelijkertijd kwam er wel iets meer bij kijken dan ik in eerste instantie had verwacht. Neem bijvoorbeeld de personeelsplanning. Ik had zoiets nog nooit gemaakt en ik was niet heel goed voorbereid. Gelukkig heb ik de oplossing gevonden bij Werktijden.nl. Zij hebben een programma waarmee het maken van de personeelsplanning eenvoudig, overzichtelijk en voor iedereen toegankelijk is! Wil je meer weten over een personeelsplanning maken op die manier? Bezoek dan de website van Werktijden.nl door op de link te klikken.

Tijd nemen om de dag verwerken

Een andere manier waarop ik goed de rust in stand houd is door even de tijd te nemen om alles te verwerken na een hectische dag. Wanneer je niet de gang van zaken verwerkt, dan blijf je die stress en last met je mee dragen. Daar wordt niemand vrolijk van. Daarom probeer ik op z’n minst aan het einde van de werkweek even te ontladen. Iedereen doet dit natuurlijk op zijn eigen manier. Ik vind het bijvoorbeeld heerlijk om in de winter op de bank te kruipen met een deken, een kop thee en een goed boek. In de zomer ga ik bijvoorbeeld weer graag met mijn meidengroep een terrasje pakken. Wat je ook doet, dat maakt niet uit. Het is vooral belangrijk dat je alles van de week naast je neer kunt leggen en fris aan het weekend begint. Ook daardoor bewaar ik de rust binnen mijn mamacompany.