Hoe ga je om met voedselintolerantie?

Hoe ga je om met voedselintolerantie?

23 februari 2020 0 Door Irene

Wanneer je klachten hebt als buikpijn, diarree of krampen kan het er lastig zijn om erachter te komen wat de oorzaak precies is, omdat deze klachten symptomen kunnen zijn van zoveel verschillende dingen. Als je naar de huisarts gaat, zal deze vaak met een aantal vragen komen die helaas uiteindelijk nergens toe leidt. Want als je geen verdere klachten hebt worden er een aantal dingen uitgesloten en blijft er verder weinig over. Zodra het om buikklachten gaat wordt er al snel gezegd dat je goed op je voeding moet letten, maar dit betekent voor iedereen iets anders. Misschien eet je simpelweg te ongezond en is het probleem direct verholpen wanneer je meer variatie in je dieet brengt of meer vitaminen en vezels binnenkrijgt. Maar als je al gezond eet, is het lastig om aan te wijzen wat nu precies het probleem is. In dit geval is de kans groot dat je last hebt van voedselintolerantie. Helaas kan het lastig zijn om zelf uit te vogelen waar dan die intolerantie ligt en kost dit vaak heel veel tijd. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen voor!

De oorzaak vinden is het belangrijkst

Als je al weken, maanden of misschien zelfs jaren op zoek bent naar de oorzaak van je klachten, kan het een enorme last van je schouders zijn om eindelijk te weten waar het probleem ligt. Als je namelijk eenmaal weet wat de oorzaak was, kun je er eindelijk iets aan gaan doen. Je kunt simpelweg de voedingsmiddelen waar jij niet goed op reageert uit je dieet elimineren en je klachten zijn waarschijnlijk verrassend snel voorbij. Natuurlijk is het lastig om een streng dieet te volgen, met name als het gaat om veelvoorkomende ingrediënten, maar toch is dit beter dan altijd rondlopen met pijn en niet weten wat de oorzaak is. Maar hoe kom je hier achter?

Doe een voedselintolerantietest!

Als je ieder apart ingrediënt moet proeven en de rest elimineren om erachter te komen waar je precies slecht op reageert, kan dit enorm veel tijd kosten. Ook gaat het soms om bijvoorbeeld een E-nummer waar je niet tegen kunt, en is dit niet echt iets wat je apart kunt proeven. Gelukkig kun je in zulke gevallen een voedselintolerantietest doen. Je bestelt deze online, geeft een monstertje mee en stuurt hem weer terug. De test wordt daar uitgevoerd door professionals, en jij krijgt te horen waar je allergisch of intolerant voor bent: eieren, gluten, melk, een bepaald soort fruit of juist een moeilijker vindbaar ingrediënt zoals een E-nummer. Je kunt nu direct dit ingrediënt vermijden en je zult zien dat je klachten al snel verdwijnen.