De dag door met de kleine

De dag door met de kleine

23 december 2019 0 Door Irene

Wanneer je voor het eerst een kindje krijgt, is het vooral veel ontdekken geblazen. Hoe moet dat verzorgen en hoe wordt dat ‘gewoon’. Iedere beginnende ouder loopt hier tegenaan. Het lijkt makkelijk als we het anderen zien doen maar die moesten het ook leren. In deze blog vertel ik je hoe zo’n dag met mijn kleine eruitziet. Ik heb geen pasgeboren baby, ze is al wat ouder maar het is dan ook meer bedoeld om een idee te krijgen. Zo leren we allemaal van elkaar. Lees je mee?

Met de vroege vogels op

Ook met een koter die al wat beweeglijker is, gaat de wekker vroeg. Sterker nog, op de meeste dagen ís zij de wekker. We beginnen de dag met verschonen en oefenen op het potje. Ze is nog te jong om zindelijk te zijn maar door haar ermee bekend te maken, hoop ik dat dat straks makkelijk gaat. Vervolgens is het tijd om naar beneden te gaan en samen te ontbijten. Ik betrek mijn dochter veel in de dagelijkse bezigheden. Natuurlijk kan ze niet zelf haar brood smeren maar als ze de hagelslag naar de tafel brengt, is dat toch iets. Ook leert ze op deze manier, zonder druk, mee te helpen. En ze vindt het nog leuk ook.

Leren en spelen

Omdat mijn kleine al goed loopt en in feite geen baby meer is, focust haar ontwikkeling zich grotendeels op beweging. Op dagen dat ik vrij ben, zijn we hier dan ook veel mee bezig. We doen oefeningetjes voor de motoriek en maken samen wandelingen. Ik neem dan natuurlijk wel de kinderwagen mee, ze moet ook niet over de grenzen gaan. Stukje bij beetje, maar ze is een enorme doorzetter dus daar moet ik soms wel alert op zijn. Verder doet ze een dutje ’s middags (soms 2) en soms kijken we nog een filmpje maar ik probeer de tijd met de tv en de tablet héél minimaal te houden.

Oogjes dicht en snaveltjes toe

Na het avondeten gaat ze naar bed tussen 6 en 7 uur. Eerst klaarmaken. Als het een baddag is, duurt het allemaal vaak wat langer. Ik raad aan om een badwand te nemen, dan kan er nog steeds gespeeld worden en hoef je daarna niet alles te gaan dweilen. Uiteraard moet er in bed een verhaaltje worden gelezen en soms twee. Kusje voor de nacht en dan is het tijd om zelf te eten, ontspannen, en klaar te maken voor bed. Klaar voor de volgende dag.